2015. október 25., vasárnap

Az első nyilvános találkozó Filantrópián

2015. október 16-án pénteken avattuk fel Filantrópiát mint közösségi teret: a Magyar Szegénységellenes Hálózat és a Profilantrop Egyesület műhelybeszélgetést szervezett az energiaszegénységről a Méltó Megélhetés Hete alkalmából.

Filantrópia célkitűzéseivel összhangban, de még a bolt nyitása előtt (megnyitó: októbet 27. 18 óra) szerveződött az első társas alkalom az Aradi 43. alatt:

Az energiaszegénység problémakörében segítő szolgálatot ellátó gyakorlati és elméleti szakértők találkoztak, hogy figyelmüket egymás felé fordítsák és fejlesszék együttműködéseiket. Társadalomtudományos, ökológiai és humánpolitikai kutatások vezetői, szociális és közösségszervezői munkát végzők beszélgettek szemléletmódjaikról, tereptapasztalataikról közös fókusz- és kiindulási pontokat keresve a leghatékonyabb fejlesztőmunka-modellek összegyűjtéséhez és ahhoz, hogy szerzett tudásukat minél szélesebb körben hozzáférhetővé tehessék azok számára, akik saját vagy választott célközösségükben energetikai problémákat kívánnak orvosolni.

A beszélgetők:
 
Botár Alexa: éghajlat-energia programvezető (MTVSZ)
Rácz Richárd Róbert: a Roma Initiatives Office, Open Society Foundation ösztöndíjas kutatója, környezetvédelmi szakterület
Oláh Roland: szociális munkás
Mester Attila: kulturális antropológus, közpolitikai szakértő


Egybehangzó véleményük szerint általánosságban elmondható, hogy a legesettebb családok rekednek kívül a támogatási rendszereken, így az elsősegélynyújtáson túl egyéni igényekre szabott fejlesztésekre van szükség, ám mindig a helyi közösségek erőforrásaira támaszkodva. Fenntartható modellek csakis a hely társadalmak belső erőinek kibontakozásával, a társadalom és a helyi problémák holisztikus szemlélete révén tudnak csak kiforrni.


Néhány fénykép az eseményről, hogy el tudjátok képzelni, milyen volt az első társadalmi esemény a képeken még félig üres boltban és a Profilantrop első nagy közösségi terében.

Eztán gyakran szeretnénk hasonló eseményeknek helyet és társaságot kínálni Filantrópián!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése